• D65

  • W65

  • D72

  • W72

  • D92

  • HSS 57

  • HSS 77

  • HSS 77 SL

Aluminijska stolarija i fasade

Aluminijska stolarija je, zbog odličnih karakteristika aluminijskih profila, sve češći izbor arhitekata prilikom projektiranja građevina raznih vrsta i namjena. Aluminijski profili od kojih se izrađuje stolarija odlikuju se malom težinom, velikom čvrstoćom, otpornošću na koroziju i habanje, jednostavnošću obrade profila, postojanošću na atmosferske utjecaje itd. te se mogu u potpunosti vrlo jednostavno reciklirati. Profili se proizvode izvlačenjem iz visokokvalitetnog aluminija. Površinska zaštita može biti plastifikacija u bilo kojoj boji iz RAL karte ili eloksiranje u nekoliko osnovnih boja (boja aluminija, bronca …).
Okov koji se ugrađuje u stolariju također je izrađen iz aluminijske legure i može izdržati velika opterećenja. Iz svih tih razloga aluminijska stolarija ima dugi vijek trajanja te je pogodna za ugradnju u sve građevine.

Prozori, vrata, klizne i harmo stijene, grilje

ALU prozori su, kao i PVC prozori, jedan od najbitnijih elemenata stambenog objekta. ALU prozore ugraditi ćemo na objekt kada postoje zahtjevi za laganom konstrukcijom, većim ostakljenim površinama i kada su nam čvrstoća i postojanost vrlo bitni. Aluminijske prozore možemo izvesti u svim bojama prema RAL karti ili eloksirane. Moguće su izvedbe u raznim oblicima i načinima otvaranja. Profile za aluminijske prozore dijelimo u dvije osnovne grupe: bez prekinutog (hladni profil) i s prekinutim toplinskim mostom. Najznačajnija razlika između ta dva profila je u toplinskoj izolaciji profila. Zato je bitno pravilno odabrati vrstu profila za ALU prozore koje ćemo ugraditi na objekt.

Profili bez prekinutog toplinskog mosta (hladni profil)

Hladni profil odnosno profil bez prekinutog toplinskog mosta izvlači se u jednom komadu. S obzirom da je aluminij odličan toplinski vodič, ovakvi se profili koriste samo tamo gdje toplinska izolacija nije potrebna (unutarnji prozori, vrata i pregradne stijene, grilje). Kada bismo takve prozore ugradili kao vanjsku stolariju, došlo bi do pojave jakog kondenzata na prozorima s unutarnje strane tj. u prostoriji. Najčešće debljine profila su 45 i 50 mm.

Profili s prekinutim toplinskim mostom

Profil s prekinutim toplinskim mostom sastoji se iz 3 dijela: vanjskog i unutarnjeg aluminijskog profila te poliamidnog (plastičnog) štapa koji ih spaja u jedan profil. Spajanjem sa poliamidnim štapom prekinuli smo toplinski most unutar aluminijskog profila. Takvi profili imaju dobru toplinsku izolaciju i koriste se za vanjsku stolariju. Najčešća širina profila je 65 mm, međutim u današnje vrijeme se javljaju profili dubine 77,5 mm 92 mm. Toplinska prohodnost takvih profila iznosi Uf= 2 do 2,5 WK-1m-2, a zvučna izolacija im je oko 33 dB.